Kommunerna får spara in på annat när det kommer mycket snö. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
snöröjning

Snöröjningen kostsam för kommunerna

1:24 min

Flera kommuner i Skaraborg dras med hårt ansträngda budgetar inför den kommande vintern. På flera håll spräcktes snöbudgeten redan förra vintern.

I Vara kommun har gatukontoret sparat in pengar i andra delar av verksamheten för att klara snöröjningen, men man förbereder ändå sig på ett rejält hål i plånboken vid årets slut.

– Det börjar ju knapra på det, så vi får väl se när året är slut vad siffrorna står på, säger Roger Immerstrand, ansvarig för kommunens snöröjning.

Vad får det för effekter på snöröjningen resten av året?
– Vi är ju tvugna att köra ändå. Kommer det snö så måste vi köra.

På gatukontoret i Vara kommun räknar man med att snöröjningen kommer att kosta runt 3,5 miljoner, och den siffran är en bra bit över det som budgeterats för, enligt Roger Innerstrand.

Och Vara är långtifrån den enda kommunen som har märkt av de ekonomiska effekterna av snöröjningen. Falköping, till exempel, har dragits med underskott i snöbudgeten sedan 2009, ett minus som verkar hamna någonstans mellan 5 och 6 miljoner kronor.

Även Mariestad låg på minus inför denna vintern, och man räknar med att gå back nästan fem miljoner kronor under år 2010.

Dyr historia
I Vara, Falköping och Mariestad försäkrar man ändå att snöröjningen inte kommer att påverkas av det ekonomiska läget- faller snön så kommer det att plogas. Men det kommer att bli en dyr historia, i Vara kostar snöröjningen nästan 100 000 per dag, och i Vara får gatukontoret själva se till att budgeten går ihop.

– Vi får lösa det med egna medel. Vi får spara in på andra saker, som parkskötsel och allmänt underhåll på gatorna, säger Roger Immerstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista