Lars-Åke Rask, Karin Jonsson och Marianne på RIA i Lidköping. Foto: Linnéa Frimodig SR Skaraborg
LIDKÖPING

Lidköpings hemlösa blir allt fler

"Det är fruktansvärt att vara bostadslös"
1:47 min

I Lidköping saknar allt fler människor ett hem, men trots att antalet hemlösa växer finns det inget natthärbärge i kommunen.

Kyrkorna i Lidköping driver dagverksamhet tillsammans. Dit söker sig kvinnor och män i alla åldrar.

Karin Jonsson, som är förståndare för kyrkornas dagverksamhet, säger att situationen är desperat för många.

– En del har ju kompisar som de kan sova över hos, men så finns det de som inte har det och faktiskt får sova i trappuppgångar eller skjul och källare; ställen som är öppna och där de kan komma in och få värme.

De hemlösa blir fler
Marianne besöker ofta kyrkornas dagverksamheten. Hon har egen bostad, men känner till ett tiotal personer som saknar bostad och märker att antalet hemlösa bara blir fler.

– Ja, jag tycker att det har blivit fler och fler som inte har något boende. Det är faktiskt ungdomar som är bostadslösa, så det ökar åt alla håll.

Reglerna säger att boende i kommunens lokaler för bostadslösa måste vara nyktra och drogfria - krav som inte alla klarar av att leva upp till, menar Karin Jonsson.

– Det är svårt att bli drogfri om man inte har någonstans att bo. För då måste man röra sig bland de kompisar man har, och då blir det givetvis så att man fortsätter sitt missbruk.

Kommunen säger nej
Kyrkorna har länge hoppats på att få möjlighet att starta ett härbärge, men då behövs 1,5 miljoner kronor till personalkostnader. Och det har kommunen sagt nej till.

Marianne är kritisk till kommunens hållning.

– De bryr sig inte. De tror att det löser sig ändå automatiskt, genom att man kan sova lite här och där... Jag tycker inte att jag upplever att kommunen har gjort eller gör så mycket för missbrukare och hemlösa.

Karin Jonsson hoppas att Lidköping kommunen ändå inser att behovet av ett härbärge finns.

– Jag tror att det skulle vara värt för kommunen att göra ett försök med någon form av härbärge. Det är en fruktansvärd situation att vara bostadslös, särskilt nu under vintern när det är så mycket snö och kallt. Det är inget man önskar någon.

"Kan inte göra separata lösningar"
I Lidköpings kommun har man alltså inga planer på att stötta kyrkornas verksamhet att starta ett härbärge, däremot vill kommunen under nästa år öppna fler platser för hemlösa än de som finns idag.

– Vi ser över helheten för folk som saknar bostad, har missbruksproblem och  psykiska problem. Vi kan inte bara göra separata lösningar, utan det måste vara helheltslösningar för de här individerna, säger Elisabeth Ramberg , socialchef i Lidköpings kommun.

Idag har kommunen två nattplatser där personer som saknar bostad kan sova. Under nästa år ska kommunen därför skaffa fler boenden i vanliga lägenheter, där socialtjänsten samtidigt kan stötta människor att till exempel bli drogfria och komma in i arbete.

Elisabeth Ramberg är samtidigt övertygad om att kommunen i framtiden måste samarbeta med mer frivilliga.

- Samarbete är vi alltid positiva till. Frivilligorganisationer behövs, som ett komplement till socialtjänsten, utan tvekan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".