1 av 2
Belmra Ahmed med sonen Mohammed besöker Röda korsets mötesplats i Älgarås. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
2 av 2
Från Röda korset finns Anneli Bruneflod (till vänster) och Hagar Schön med vid mötesplatsen för asylsökande i Älgarås. Foto: Jan Soja
Töreboda

Mötesplats är ljuset i flyktingars väntan

1:59 min

En gång i veckan får de asylsökande i Älgarås norrr om Töreboda en möjlighet att bryta sin isolering. Barnen får leka medan de vuxna fikar och pratar om krig, fred och Migrationsverket.

Belmra Ahmed från Algeriet är på mötesplatsen med sin femårige son  Mohammed.

--  Man är isolerad i Älgarås, här bor det inte många. På tisdagar får barnen leka, vi vuxna får prata med varandra över en kaffe. Blir vi utvisade, så kommer vi aldrig att glömma tisdagarna i Älgarås, säger Belmra Ahmed.

Det är isande kyla utanför och och runt 60 asylsökande som går in och ut ur den lilla trerumslägenheten, där Röda korset har sin mötesplats.

Folk gestikulerar vilt och pratar med inlevelse om krig, fred, och om Migrationsverket.

Ett sätt att slå hål på väntan
Barnen leker med varandra, och de som vill får lektioner i svenska.

– Tanken med det här är att se människan, säger Hagar Schön från Röda korset.

–  Det här är ett sätt att slå hål på den långsamma vardagen de har i väntan på uppehållstillstånd - eller utvisning.

Mötesplatsen i Älgarås har nu fått ett folkhälsopris av Västra Götalandsregionen. Priset på 25 000 kronor kommer till nytta, säger Hagar Schön.

– Jag hoppas vi kan utvidga med svenskaundervisning. Vi vill också bidra till att fler förstår. Det är inte lätt att vara isolerad i Älgarås, säger Hagar Schön från Röda korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista