Thomas Andersson ska göra intervjuer under tre år. Foto: Christopher Johansson /SR Skaraborg
Högskolan

Stöd till forskning om belöningar

1:37 min

Forskaren Thomas Andersson vid Högskolan i Skövde har fått drygt 2,8 miljoner kronor i stöd för att forska om belöningssystem inom det svenska arbetslivet.

I forskningen tittar man bland annat på det amerikanska systemet med olika morötter för att jobba hårdare.

– Ska man vara krass så bygger belöningssystem på misstro. Det är skillnaden från svenskt arbetsliv, för vi är ju en kultur som präglas av att vi är rätt jämlika ändå.

Utan att ha nått fram till någon slutsats ännu har Thomas Andersson, med sina två forskarkollegor, många tankar om på vilket sätt belöningssystem påverkar förhållandena på svenska arbetsplatser.

Prestationer belönas
Ett belöningssystem handlar om att lönen är prestationsbaserad, dvs att om man löser en speciell uppgift så får man mycket högre lön. Den här formen har funnits sedan 90-talet i Sverige och har importerats från USA.

Systemet används inom alla områden, säger Thomas Andersson, och nämner finans- och mäklarbranschen som exempel.

– Det blir ju ett mer individualiserat arbetsliv där man konkurrerar inom sin egen organisation. Det är just det som gör det intressant för oss, eftersom det svenska arbetslivet inte ser ut så.

Han har velat fördjupa sin forskning länge, och får nu chansen att under tre år göra expertintervjuer inom olika branscher för att sedan koncentrera sig på fyra olika fall, och ta reda på vad som händer när den här typen av amerikansk arbetslogik kommer in i ett svenskt arbetsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista