(v) tror det blir svårt att överklaga sopförbränning

Vänsterpartiet i Skövde har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga beslutet att bygga en sopförbränningsanläggning i Skövde. Anläggningen ska kosta 250 miljoner kronor och motståndarna menar att den kommer att minska sopsorterandet.

Det planerade värmeverket i Skövde har diskuterats i flera år, men tillståndet har överklagats. Men nu har Länsstyrelsen sagt ja till bygget av ett nytt värmeverk, och har också gett tillstånd att börja bygga omgående, även om beslutet kommer att överklagas till miljödomstolen.

Vänsterpartisten Egon Frid säger till Radio Skaraborg att man ännu inte har tagit ställning till ett överklagande, utan först ska frågan diskuteras i den grupp som är emot anläggningen, dvs vänsterpartiet, miljöpartiet och naturskyddsföreningen.

Men Egon Frid tror att det kan bli svårt att få igenom ett överklagande i Miljödomstolen, eftersom Värmeverket redan har fått klartecken att börja bygga anläggningen.

Argumentet mot sopförbränningsanläggningen är att om man börjar elda osorterade sopor så försvinner motiveringen att sortera soporna, tvärtom kommer det att behövas mängder med sopor för att mata anläggningen med.

Men en miljövinst är att man nu slipper transporterna av sopor, för idag körs soporna ifrån Skövde till värmeverket i Linköping, där de bränns.

Sopförbränningsanläggningen ska försörja över 7000 hushåll i Sköde med värme, och det är en investering på 250 miljoner kronor för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista