Många villor i riskzonen för fuktskador

En halv miljon villor och fritidshus i Sverige riskerar att drabbas av fukt- och vattenskador, enligt en ny rapport från Anticimex. 40 procent av skadorna hittas i badrummet.

Det är under kakel och klinkers som risken för vattenskador är som störst. Det säger Arne Gustavsson, som är besiktningsman till Radio Skaraborg. Nästan 40% av alla vattenskador i villor och fritidshem uppstår i badrummet. Enligt Arne Gustavsson är det gör-det-själv-programmen på TV som ligger bakom många fuktskador.

Skadorna kan bli mycket kostsamma att renovera.
– Det är inte ovanligt att självrisken för en villaägare blir mellan 10 000 och 15 000 kronor, säger Bertil Haglund, distriktschef på Anticimex i Skövde. Kostnaden är försäkrningsbolaget ör ofta det dubbla.

Det kan bli en ännu dyrare historia om man får vattenskador i krypgrunden eller på vinden och har gått så långt att det har utvecklats till mögel. En sån skada ersätts inte av traditionell villaförsäkring och kan kosta upp till flera 100 000 att reparera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista