Elektrikerstrejken över

Sent igår kväll fick elektrikerkonflikten ett slut när båda parterna accepterade medlarnas bud, och ett nytt, treårigt avtal skrevs.

--Vi är mycket nöjda med avtalet som på sikt kommer att ge våra medlemmar en bättre arbetsmiljö, säger Per Arne Andersson, ombudsman för Elektrikerförbundet i Skaraborg

Enligt avtalet ska Arbetsmiljöverket ha det slutliga avgörandet i arbetsmiljötvister, som oftast handlar om pressade byggtider. Om arbetsgivaren inte följer Arbetsmiljöverkets beslut så blir det alltså nu ett brott mot kollektivavtalet.

När det gäller nivåerna på löneökningar så följer dom industrin i övrigt. Avtalet ger elektrikerna 6,7 procent på tre år. Därtill kommer en arbetstidsförkortning som motsvarar 0,5 procent.

Den tre veckor långa konflikten har omfattat 55 elektriker i Skaraborg, och har påverkat byggen som badhuset i Skara, skolan i Ryd och Dafgårds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista