Skövdebolag får stororder för att bekämpa terrorister

Ett lite företag i Skövde har fått en order värd 40 miljoner kronor från det brittiska försvaret i konkurrens med flera globala storföretag.
Skövdeföretagets unika simulatorsystem ska användas av militära specialstyrkor för att bekämpa terroristangrepp, flygplanskapare och bankrånare.

Det handlar om ett slags GPS-system för inomhusbruk.
Soldaterna i en antiterroriststyrka som ska storma ett hus eller flygplan utrustas med varsin sändare med inbyggd kamera.

De olika sändarna registrerar vad som händer inne i byggnaden. All information skickas till en dator som omvandlar det hela till rörliga bilder, som vilket datorspel som helst.

Framför datorn sitter gruppchefen som på detta sätt kan styra gruppen och öka säkerheten vid tillslag mot terrorister, flygkapare eller bankrånare.

Ordern från det brittiska försvaret är värd 40 miljoner kronor, och togs i hård konkurrens med globala konkurrenter.

Simulatorsystemet räknas som krigsmateriel, och kan inte säljas hur som helst.

– Vi får inrapportera till krigsmaterielinspektionen fyra gånger om året vilka vi diskuterar med. Vi får inte offerera förrän vi fått klartecken, säger Leif Nyfelt, en av delägarna i Skövdeföretaget.

Intresset för den här sortens teknologi har ökat efter den 11 september och flera amerikanska myndigheter har kontaktat Skövdeföretaget. Men möjligheterna att sälja begränsas av lagstiftningen, och till krigförande Israel får exempelvis Skövdeföretaget inte sälja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista