Naturvårdare varnar för tyska fossiljägare i Västgötabergen

En tysk researrangör ordnar i sommar gruppresor för amatörgeologer till Kinnekulle, Billingen och Lugnåsberget för att samla fossiler från Västgötabergen.
– Det är väldigt viktigt att ha kontroll på det här så det inte sväller ut och blir problem, säger naturvårdare Bertil Ström på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Västergötland är ett eldorado för fossilsamlare från andra länder.

Samlarna lockas till Västgötabergens många dagbrott där berglagren ligger blottade och lättillgängliga.

Den tyska researrangören uppmanar via internet deltagarna på gruppresorna, att ta med hjälm, hammare, mejsel och små burkar för att lägga det insamlade bergmaterialet i.

Resan är ett kommersiellt projekt, där de maximalt 14 deltagarna betalar motsvarande 6 600 kronor per person enbart för de ledsagade utflykterna.

Projektet riskerar att krocka med de regler som finns för att skydda Västgötabergen från rovdrift. Samlandet får bara ske i liten skala, så länge som stenarna inte hackas ur bergväggen utan plockas från marken.

– Det här är ju egentligen inte vad allemansrätten handlar om. Det är ju att kommersiellt utnyttja möjligheterna att röra oss i naturen, säger Bertil Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista