800 nya jobb i norra Skaraborg med EU-pengar

De senaste tre åren har över 800 nya jobb skapats i norra Skaraborg, bland annat med hjälp av pengar från EU.
Det visar en sammanställning som projektet Näringslivscenter Norra Skaraborg har gjort.

163 nya företag har startats med hjälp av projektet de senaste åren.

Tre olika EU-projekt i norra Skaraborg har haft drygt 125 miljoner att röra sig med. Minst 55 miljoner kommer från EU och drygt lika mycket från kommunerna Mariestad, Töreboda, Gullspång och Karlsborg. En mindre del av pengarna kommer från Västra Götalandsregionen.

Anledningen till att pengarna satsas i kommunerna i norra Skaraborg är att arbetslösheten är hög. Kommunerna anses behöva extra stöd precis som en mängd andra geografiska områden får stödpengar inom EU.

Alla tre projekten fortsätter nästa år. Ett av projekten kallas Upplevelseområde Göta kanal, och här ska EU-miljonerna och pengar från övriga finansiärer gå till en ny gästhamn vid kanalen i Töreboda.

– Går allt enligt våra planer ska den vara klar 2006, säger projektledaren Ylva Wirtberg, som berättar att det bland annat ska byggas ett aktivitetshus med äventyrsbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista