Äldreomsorgen

Fler anmäler kollegan

1:40 min

Antalet Lex Sarah-anmälningar om missförhållanden i äldre- och handikappomsorgen, har ökat på många håll i Skaraborg.

Det är bra att anmälningarna har ökat tycker cheferna inom omsorgen, men det sätter press på personalen som får ta ansvar för anmälningarna och konsekvenserna av att anmäla en kollega.

Carina Ingvarsson som jobbar på Tidans äldreboende, har aldrig själv behövt göra en anmälan men tror att det skulle vara jobbigt.

– Jag har aldrig varit i den situationen själv men det vore nog jobbigt.

Finns det tillfällen då du skulle avstå att anmäla?
– Inte om det handlar om fysiska eller psykiska övergrepp.

Fem av sex kommuner vi pratat med uppger att de haft en ökning av Lex Sarah anmälningar, och alla är de överens om att det är positivt för verksamheten. Men det sätter hög press på de anställda som kan tvingas anmäla en kollega som man sen ska se i ögonen dagen efter.

I Falköpings kommun får vi inte ens prata med de anställda inom omsorgen för kommunens biträdande omsorgschef Gunilla Belutia som tycker att frågan är för känslig.

Fler kommuner
Radio Skaraborg har tittat på antalet Lex Sarah-anmälningar i kommunerna Falköping, Lidköping, Skara, Tidaholm och Mariestad och Skövde.

I Mariestad har antalet anmälningar flerdubblats sen förra året, också i Skara, Lidköping och Tidaholm syns en ökning.

Undantag
Enda undantaget är Skövde där antalet Lex Sarah-anmälningar minskat under 2010.

Av de ansvariga i kommunerna som vi pratat är det ingen som ser fler anmälningar som ett tecken på sämre vård, tvärt om är det ett sätt att säkra kvalitén i verksamheten.

Alla chefer och ansvariga sköterskor uppmuntrar till fler anmälningar, men de som får bära ansvaret och konsekvenserna är de anställda på golvet.

Tror ni att det finns de som avstår från att anmäla?
– Visst kan det vara så men jag hoppas att det inte är det, säger Carina Ingvarsson.

– Det kan ju finnas ett mörkertal, men ju mer medveten personalen blir desto mer rätt bli siffrorna, säger Gunilla Belutia.

Fråga

Camilla Karlsson

Camilla Karlsson.

0500-77 30 00
camilla.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.