Tidningsbud får pannlampor

Det blir ljusare och ljusare om nätterna. Men i Mariestad är det fortfarande mörkt. Åtminstone för tidningsbuden.

Lösningen kan bli pannlampor.

Det är tidningsbudens arbetsgivare, Tidningstjänst AB, som i en ny handlingsplan erbjuder sina bud pannlampor. Samtidigt föreslår de att kommunen ska lysa upp några av stadens allra mörkaste gator lite tidigare.

Tidningsbuden i Mariestad har länge varit missnöjda med sina arbetsförhållanden. De börjar arbeta strax efter klockan tre på morgonen, men gatubelysningen börjar inte tändas förrän mellan klockan halv fem och sex. Så i höstas vände de sig till Arbetsmiljöverket, som för första gången prövade ett ärende rörande tidningsbudens arbetsmiljö.

Mariestads kommun har dock inte något skyddsansvar gentemot tidningsbuden, och Arbetsmiljöverket kunde därför inte ställa några krav på kommunen att tända gatubelysningen tidigare. I stället ålade man Tidningstjänst att göra en riskkartläggning över tidningsbudens arbetsområden och ta fram en handlingsplan. Det är i den planen som Tidningstjänst erbjuder gratis pannlampor för att lysa upp Mariestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista