VÄSTRA GÖTALAND

Danskt tågbolag får kritik av anställda

1:00 min

Det danska tågbolaget DSB:s anställda är kritiska till hur företaget har skött sitt nya uppdrag. Bland annat fick de sina nya scheman sent och det har krånglat med tågens avgångar.

DSB:s anställda får inte uttala sig i medierna och vi har därför bytt ut rösten på en kritisk DSB-medarbetare som vi har intervjuat:

– Sex veckor innan det började de planera våra uniformer och scheman, så att ungefär en vecka innan övergången så fick vi reda på ungefär hur vårt egentliga arbetsschema skulle se ut. De har väldigt svårt att få ihop det.

Personalen börjar tröttna
När DSB tog över tågtrafiken i Västra Götaland och Jönköpings län var de enligt egen utsago väl förberedda. Men direkt efter övergången har flera avgångar varit försenade eller inställda på grund av personal- eller tågbrist. Nu börjar personalen bli alltmer kritisk till hur DSB hanterar situationen. Affärsområdeschef Mattias Brandt har tidigare sagt till Sveriges Radio Skaraborg att det bara handlar om inkörningsproblem och att det skulle bli bättre redan efter första veckan.

Bortförklaringar
Men DSB-medarbetaren vi pratat med tycker att det bara är bortförklaringar och inövade standardsvar:

– Men när jag ser mina chefer gå ut och bara kommer med standardsvar och inte verkar ha koll på läget, så blir jag lite upprörd och tycker att de, ja missköter sig tycker jag.

"Det är ett pussel"
DSB:s affärsområdeschef Mattias Brandt väljer att svara på kritiken via e-post. Han skriver:

"Det är naturligt att det i samband med en trafikstart blir en viss inkörningsperiod. Det är ett pussel att mobilisera en trafikstart av denna storlek, men alla har arbetat hårt för att lyckas."

När det gäller kritiken mot ledningens inställning till problemen skriver Mattias Brandt följande:

'Vi har en bra dialog med vår personal och jag är ledsen om någon av våra anställda uppfattar mina svar som att vi inte har koll. Naturligtvis är vi alltid redo att föra en dialog med våra anställda."

Soheil Pouresmaili

Soheil.Pouresmaili.

soheil.pouresmaili@sr.se
Tel: 0500-44 44 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.