Lärare kräver att Skolverket granskar Skövdes gymnasium

Antalet gymnasielärare minskar samtidigt som elevantalet ökar. Det kan betyda att gymnasieutbildningen urvattnas och blir så dålig att de grundläggande kraven inte uppfylls. Det befarar lärarfacken i Skövde, som i ett brev till Skolverket kräver att myndigheten tittar på hur Skövde kommun tänker lösa undervisningen.

Skövdes gymnasieskolor sparar samtidigt som antalet elever ökar. Det betyder att i höst försvinner ett 30-tal tjänster jämfört med idag.

Kommunens lösning blir att erbjuda så kallad handledning vissa lektioner istället för lärarledd undervisning. I praktiken innebär det att den enskilda eleven får ta ett större ansvar för sina stuider än idag.

Lärarfacken menar att det här är en så allvarlig kvalitetsförsämring att Skolverket måste göra en granskning.

– Jag tror inte att den granskningen kommer att leda till att kommunen får någon kritik, men jag kan ändå känna en oro inför framtiden med tanke på lärartätheten, säger kristdemokraten Ulla-Britt Hagström, ordförande för utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista