Fler Lex Sarah-anmälningar

Allt fler anmäler missförhållanden inom äldrevården. Antalet så kallade Lex Sarah-anmälningar ökar nämligen. Det framgår av ett material som länsstyrelsen i Västra Götaland håller på att sammanställa.
I Västra Götaland rapporterades minst 146 fall under förra året. Under år 2000 var antalet anmälningar 85 stycken. Kommunerna i Skaraborg står för 50 av fjolårets anmälningar. -Det visar ju att det finns brister som måste åtgärdas. Är det någonstans som man ska ha en nolltolernas så är det ju inom det här området så det finns ju verkligen någonting att sträva mot, säger Ingemar Sunnerdahl är socialkonsulent på länsstyrelsen. Mariestad och Lidköping har flest anmälningar, 14 stycken vardera. Ingemar Sunnerdahl säger att en förklaring till ökningen i Västra Götaland är en ökad medvetenhet bland personalen och att man lärt sig använda lagen. Men han säger också att man inte kan utesluta att vården blivit sämre: - Fortfarande sker neddragningar. De här bristande resurserna kan leda till att personalen inte orkar eller missar att utföra vissa sysslor, säger Sunnderdahl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".