Skövde

Äldre riskerar matförgiftning

1:43 min

Hemtjänsten i Skövde kommun kör ut mat som inte håller måttet till äldre. Den är antingen för kall eller för varm, visar miljönämndens kontroller.

Miljönämnden menar att de äldre utsätts för fara eftersom bakterier kan växa till sig i maten.

– Den 29 spetember var jag på Norrmalms sjukhem, då var maten färdig klockan elva. Sen stod maten en stund och vid sluttiden 12:40, då den sista fick sin mat, så var temperaturen 40.5 grader.

Två av 18 godkända
Enligt livsmedelslagen ska temperaturen på den varma maten som levereras hålla minst 60 grader och den kalla maten vara på högst åtta grader.  Bakterier och andra mikroorganismer trivs i de förhållanden som Hanna Ernstsson mätte upp.

Men det var bara två av de 18 rätter som höll värmen under Miljöförvaltningens oannonserade stickprov som genomfördes under våren och hösten i Skövde.

Allvarliga konsekvenser
Att äta dåligt värmd eller för kall man kan få allvarliga konsekvenser, menar Hanna Ernstsson som berättar om ett fall från 2002 i Skåne, där flera äldre blev sjuka och två dog av en giftig ärtsoppa.

– I det här ärtsoppemålet, till exempel, var det ju några gamla som dog av att ärtsopan var dåligt återuppvärmd.

– Vid en vanlig matförgiftning återhämtar man sig ganska fort om man är frisk, men är man inte frisk så kan det ju ta väldigt hårt på personen. Man kanske behöver bli inlagd, få vätskeersättning och få hjälp från sjukvården.

Är det här problemet vanligt förekommande i Sverige och kommunerna?

– För de som kör ut varm mat, utan att veta säkert, så tror jag att det är ett problem på de flesta ställena.