Romsk barnfamilj avvisas från Falköping

Familjen Ali kom till Sverige för två år sedan och har tre barn i åldrarna 11-14 år. Mannen i familjen berättar att de alla mår mycket dåligt och att de inte har någonstans att ta vägen i Serbien.
Familjen får hjälp av svenska kyrkan i Falköping.

Enligt Migrationsverket räcker det inte med att vara romsk för att få asyl i Sverige. Läget för romer i Serbien är visserligen inte bra, men det har förbättrats sedan 90-talet.

Familjen Ali berättar om romernas svåra situation i Serbien, om förföljelse, misshandel och trakasserier. Barnen mår psykiskt dåligt, äldste sonen pratar om att ta livet av sig, och mellansonen har svårt att sova på nätterna.
Trots det har de alltså fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Något som har fått Svenska kyrkan i Falköping att fråga sig hur Sverige egentligen lever upp till FN:s barnkonvention, som Sverige var ett av de första länderna att skriva på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".