äldres mat

Kommunen kände till brister

1:43 min

Skövde kommun har länge vetat om att maten till äldre i kommunen inte hanterats säkert.

Trots att åtgärder vidtagits har det gått trögt att införa ändringar.

– Det har vi ju egentligen förstått en längre tid, men i så här stora organisationer så tar det lite tid innan det når full effekt. Men nu har vi ju verkligen jobbat hårt med den här frågan, säger Ann-Sofie Söderberg som är chef för omvårdnadsförvaltningen på kommunen.

Höll inte måttet
Miljöförvaltningen har riktat skarp kritik mot Skövde kommuns hantering av maten som körs ut till kommunens äldre. Kontrollerna som genomfördes av miljöinspektorer i år visade att maten i många fall var antingen för kall eller för varm för att säkerställa att inga bakterier kunde spridas, och det strider mot livsmedelslagens bestämmelser.

Flera orsaker
Enligt Ann-Sofie Söderberg finns det flera bakomliggande orsaker till problemet. Dels är leveranstiden av maten en faktor, dels är den dåliga utrustningen och brist på rutiner bidragande till att maten i nästan 90 procent av fallen är antingen för kall eller för varm.

– Jag tycker verkligen efter detta som har hänt och de rapporterna som vi har fått, att vi tagit detta på största allvar. Det är väldigt viktigt att vi sköter oss på rätt sätt, säger Söderberg.

Nya rutiner
I början av november kom omvårdnadsavdelningen med en rad förbättringar. De har beställt väskor med tempererade plattor, termometrar, skapat pärmar med mallar som innehåller rutiner för personalen och utsett kostombud i varje hemtjänstgrupp. Trots att man har varit medveten om problemet under en längre tid, så är det inte förrän nu som saker börjar hända.

– Det här kravet har funnits tidigare och vi har ju jobbat med det, men inte riktigt så intensivt som det har blivit nu. Detta är en lång kedja från köken ända ut till pensionärerna som ska ha maten, som måste fungera hela vägen.

Läs tidigare rapportering: