SKARA

Per Oscarsson befaras död i brand

Uppdaterad 16.38
Skådspelaren Per Oscarsson, 83, och hans fru Kia Östling, 67, befaras ha omkommit i en brand. Deras villa mellan Skara och Falköping är helt förstörd.

Larmet kom in till SOS vid 11.30-tiden på nyårsaftonen och enligt räddningstjänsten hade huset brunnit ned helt och hållet när de kom fram för att släcka elden.

- Allt vi kunde göra var att lägga på lite vatten för att sänka temperaturen för brandutredningens skull, säger Bosse Lustig, insatsledare vid räddningstjänsten Skara-Götene.

Det var en anhörig som slog larm om branden, som troligtvis startade under natten.

Skulle vara hemma
Polisen och anhöriga har sökt paret i över ett dygn men inte lyckats nå dem. Bilen stod på gården och anhöriga har sagt till polisen att Oscarsson och Östling skulle vara hemma under nyårshelgen.

Polisen försökte göra en teknisk undersökning under gårdagen, men fick avbryta:

– Det var för varmt, men vi kommer att göra ett nytt försök idag, sa Carina Andersson, inre befäl vid Lidköpingspolisen på förmiddagen.

Tekniker på plats
Vid 11-tiden hade teknikerna från Göteborg anlänt och påbörjat sitt jobb. 

– De försöker få klart för sig om det finns några kroppar och vad som kan ha orsakat branden. Jag tycker att det verkar svårt, men de är skickliga. Men det viktigaste är att vi får bekräftat om det finns kroppar där, så att vi får ett avslut på det hela, säger Bosse Lustig.

Teknikerna har hittills inte velat kommentera sitt arbete mer än att de säger att det kommer att ta tid. Dels är det ett svårt arbete när kylan och mörkret kommer närmare. Samtidigt är det inte mycket som återstår efter branden. Avspärrningarna runt brandplatsen har nu utökats, då teknikerna tyckte att de journalister som samlats störde dem. 

Bara skorstenen kvar
Sveriges Radio Skaraborgs reporter Linnéa Frimodig rapporterar att det det bara är trappan och skorstenen som återstår av huset:

– Det rök fortfarande i förmiddags fortfarande och det är bara murstocken som sticker upp.

"Vi tänker på dottern"
Branden har chockat hela byden. En nära granne som är ute och går med hunden har varit och tittat på brandresterna.

– Vi tänker mest på dottern som kanske eventuellt har mist både en mor och en far. Det tänker vi mest på idag. Det är tragiskt och det är en klart att det blir en chock när grannhuset brinner ned.

Hade du kontakt med paret ?

– Inte det senaste, men man hälsar ju alltid när de åker förbi, så som grannar gör.

Teknikernas undersökning avslutades när mörkret lade sig vid 16-tiden och enligt Jan Strannegård på polisen i Västra Götaland hade inga fynd gjorts. Arbetet återupptas under morgondagen och i värsta fall kan det ta 2-3 dagar att söka igenom hela huset.

För närvarande har polisen inga misstankar om brott.