1 av 2
Via en tidningsannons önskade Götene Framtid alla gott nytt år utom kommunledningen. Faksimil ur Nya Lidköpings-Tidning.
2 av 2
Götenes oppositionsråd Kenth Selmosson (S) vill inte längre samarbeta med Götene framtid. Foto: Petra Dahlberg SR Skaraborg
Götene

Politiskt samarbete spricker

1:10 min

Socialdemokraterna i Götene lämnar samarbetet med Götene Framtid, och förhandlar nu med allianspartierna istället. Anledningen till brytningen är en konflikt mellan partierna.

Efter valet blev det maktskifte i Götene kommun. Socialdemokraterna tog över och bildade majoritet tillsammans med Götene Framtid och Vänsterpartiet, men nu spricker alltså samarbetet.

– Det har förekommit krav, ultimatum och hot från Götene Framtid. Vi jobbar inte så att vi går ut i tidningarna med olika saker, utan vi försöker lösa det i samförstånd. Det har tyvärr inte gått och då har vi ingen annan möjlighet än att bryta samarbetet, säger Kenth Selmosson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Götene

Vilka frågor som har förstört samarbetet mellan Socialdemokraterna och Götene framtid vill inte Kenth Selmosson gå in på.

Medeltidens Värld avgörande
Medeltidens Värld har spelat en avgörande roll när den nya relationen mellan Socialdemokraterna och Götene Framtid havererade.

Götene Framtid ville att besluten om Medeltidens Värld skulle fattas först år 2011, när den nya majoriteten tillträtt, medan Socialdemokraterna ville gå snabbare fram.

Kenth Selmosson menar att debattklimatet mellan Socialdemokraterna och Götene Framtid har blivit allt sämre.

Den annons som Götene Framtid lät publicera i NLT på nyårsafton var droppen, säger han. I den annonsen tillönskades alla ett gott nytt år - utom kommunledningen. Kenth Selmosson kände sig personligen förolämpad.

- I kommunledningen ingår det två Socialdemokrater, varav jag är den ena. Vad syftet med detta är, det har jag inte fått något svar på.

Götene Framtid har avböjt att kommentera.

Tomas Ek

0500-77 30 24
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista