1 av 8
Fåglarna låg spridda i snödrivorna. Foto: Simon Wadebäck/Sveriges Radio Skaraborg
2 av 8
Johan Henriksson från gatukontoret rensar upp kajor från gatan. Foto: Sten LIllieström/SR Skaraborg
3 av 8
Foto: Simon Wadebäck/Sveriges Radio Skaraborg
4 av 8
Platsen där de döda fåglarna hittades spärrades av. Foto: Simon Wadebäck/Sveriges Radio Skaraborg
5 av 8
Räddningstjänsten fick åka ut på ett ovanligt uppdrag. Foto: Simon Wadebäck/Sveriges Radio Skaraborg
6 av 8
De döda kajorna samlades ihop i sopsäckar. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
7 av 8
Kajorna skyfflades upp under förmiddagen och stoppades i sopsäckar. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
8 av 8
Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
FALKÖPING

Se film från den mystiska fågeldöden

1:26 min

Ett 50-tal döda kajor har hittats inne i centrala Falköping. Det var runt midnatt i natt som polisen hittade fåglarna liggande på Wetterlinsgatan.

De döda fåglarna hittades i ett bostadsområde, och inte långt därifrån finns en miljöstation.Enligt polispatrullen som hittade dem var flera fåglar överkörda av bilar, men många av dem hade inga yttre skador överhuvudtaget.

Räddningstjänsten i Falköping spärrade till att börja med av området där kajorna hittades, i väntan på länsstyrelsen, som skickade ut veterinärer till platsen för att undersöka dödsorsaken bland fåglarna.

– Vi har ingen aning om vad som kan ha hänt med fåglarna, säger Perry Malmberg från räddningstjänsten, som vaktade vid avspärrningarna under morgonen.

Ska förmodligen eldas upp
På förmiddagen plockade anställda från gatukontoret bort de döda fåglarna, och packade dem i sopsäckar, som nu förvaras utomhus vid brandstationen i Falköping. De ska förmodligen eldas upp.

Såg man några synliga skador på fåglarna?
-
- Nej, de flesta låg i snön. Det var väl några som var överkörda, som har legat på vägen, säger Johan Henriksson på gatukontoret.

Enligt Henrik Uhlhorn på Statens veterinärmedicinska anstalt finns det många olika förklaringar till vad som har hänt fåglarna.

– Det kan vara en sjukdom men det kan också handla om förgiftning. Att det dör många fåglar på liten yta är ovanligt.

Känsliga för störningar
Ornitologen Anders Wirdheim vid Sveriges Ornitologiska Förening tror att fåglarna har utsatts för störningar, som gjort att de har tvingats flyga runt i mörkret. Detta i kombination med den tunga vintern, med sträng kyla och ont om mat i naturen, kan ha gjort kajorna extra svaga, och känsliga för störningar.

– Det är troligt att fåglarna har varit i väldigt dålig kombination och inte klarat av de umbäranden det innebär att tvigas upp mitt i natten och flyga runt. Sen kan man inte utesluta att de har fått i sig något giftigt ämne.

Hur vanligt är det här?
– Detta är mycket ovanligt, att det sker så här på en gång, att många fåglar dör av någon orsak som inte är uppenbar, säger Anders Wirdheim.

Fåglar föll från skyn i USA
I Arkansas i USA hittades tusentals fåglar döda på marken strax före midnatt på nyårsafton. Det skriver dn.se.

Möjliga dödsförklaringar där är att fåglarna ska ha dött av stress från nyårsraketer eller av ett oväder som drog in över området.

Men vad som har hänt i Falköping är fortfarande ett mysterium. 

Fem av fåglarna kommer att obduceras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista