Dålig fruktskörd de kommande åren

För alla de som har fruktträd i sina trädgårdar väntar tuffa tider.
Allt färre insekter vid polleneringen samt bladangrepp av frostfjärils- och lindmätarlarver gör att fruktskörden kommer att bli dålig under de kommande åren. Angreppen kommer att bli så allvarliga att träden mycket väl kan komma att dö, spår trädgårdsexperten Björn Aldén.

När det gäller humlorna så har de redecerats kraftigt under de två senaste åren. Den gångna sommarens torka var den främsta orsaken till att mycket färre drottninghumlor överlevde och därmed säkerställa nya generationer humlor.

-Det var inte alls så mycket surr som det brukar vara i träden när äppelblommningen pågick som bäst, säger Björn Aldén som jobbar som intendent på Göteborgs Botaniska trädgård.

Honungsbina som också är mycket viktig för polleneringen blir det allt färre av, tusentals biodlare har lagt ner verksamheten sedan 1991 då det skadliga bikvalstret kom till Sverige.

Som om detta inte vore nog så drabbas fruktträden och en del andra lövträd i år av angrepp från frostfjärilslarver och lindmätarlarver.

- I år är angreppen ganska omfattande och när det gäller fruktträden så kommer angreppen troligen att bli ännu värre nästa år för att sedan förvärras ytterligare året efter.

- Överlever träden det då?

- Det kan gå illa men i de flesta fall överlever de. Skörden blir däremot väldigt liten, säger Björn Aldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista