Få bryr sig om EU-valet

Deltagandet i röstningen om vilka 19 som ska representera Sverige i Europaparlamentet ser ut att bli låg.
På många håll i landet vittnar valarbetarna idag om få röstande. 
- Det var varit någon slags ”light”-valrörelse med mycket mindre resurser än vanligt. Därför är det inte konstigt om valdeltagandet blir lågt, säger Håkan Andrén som är lärare på Europalinjen vid Axevalla folkhögskola.

Nej, det har inte varit samma drag i valkampanjerna som inför ett val till den svenska riksdagen och kommunerna, det har nog de flesta känt.
Valrörelsen innan har varit kort och inte särskilt intensiv.

Socialdemokraten Ulla Göthager i Mariestad har valarbetat på torget i sin kommun och där har hon saknat sina kollegor från andra partier:
- Jag tycker det är synd att parterna inte visat sig mer. Vi är ju ändå företrädare för partierna i Mariestad och om vi visar dem som bor här att vi tycker det är viktigt så kommer de också att tycka det, säger Göthager.

6,7 miljoner svenskar är berättigade att rösta idag.

Förra gången det var val till EU-parlamentet, i juni 1999, röstade 38,8 procent. Det är åtminstone mer än kyrkovalet som brukar locka mellan 10 och 15 procent av väljarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista