Utländska studenter viktiga för Skaraborg

I framtiden blir det allt viktigare att högskolorna lockar till sig utländska studenter. Leif Larsson, rektor på Högskolan i Skövde, hävdar att det på sikt är en fråga om överlevnad för dom skaraborgska företagen.

På högskolan i Skövde märks det faktum att det amerikanska universiteten i praktiken stängt dörren för många studenter från Asien efter terrorattacken 2001. Det är många av dessa asiatiska studenter som nu intresserar sig för Europa. Västsverige kan locka till sig en del av dom - om man samarbetar, säger Leif Larsson, rektor på Högskolan i Skövde.

Detta är viktigt med tankte på framtiden då andelen äldre blir större och allt färre ska försörja allt fler, hävdar Leif Larsson. Då måste kompetenta människor lockas till Skaraborg både från andra delar av Sverige och från utlandet, människor som kan jobba, betala skatt och tillföra kompetens.

Redan i dag tar Högskolan i Skövde emot allt fler studenter utifrån, säger Leif Larsson, och i år har ökningen varit dramatisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista