Monica Green (s) väntar med att jubla

Fem EU-parlamentsplatser till socialdemokraterna skulle kunna betyda att riksdagsledamoten Monica Green från Skultorp har ett mandat. Men hon vågar inte utropa sig till EU-parlamentariker än.
– Det kan mycket väl finnas kandidater längre ner på listan som har samlat så många personkryss att de går förbi, säger hon.

Monica Green är namn nummer fem på (s)-listan och efter valet har partiet fem mandat i parlamentet. Men det betyder inte att hon självklart får en plats. Ännu är det nämligen ingen som vet hur många väljare, som har använt sig av möjligheten att kryssa för en kandidat på listan. Personrösterna väntas vara färdigräknade först på onsdag.
– Jag ställer nog in mig på att fortsätta i riksdagen, säger hon. Det känns mycket osäkert om jag kommer att få en plats i parlamentet.

Monica Green hade räknat med att socialdemokraterna skulle ta hem mer än fem platser i parlamentet. Alla opinionsundersökningar innan valet tydde på att (s) skulle gå framåt. Istället backade partiet något till 24,7 procent.
– Vi har gjort ett dåligt val, säger hon. Vi har inte jobbat tillräckligt bra. Sedan tror jag också att många passar på att ge en känga till den sittande regeringen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".