1 av 3
"Tro på eleverna". Mellanstadielärarna Agneta Andersson och Margot Wikström sög åt sig av informationen. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio Skaraborg.
2 av 3
Stolta elever; Julia Andreasson, Emilia Åslund och Anna Mellqvist. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio Skaraborg.
3 av 3
Drygt 150 personer deltog i den första betygskonferensen. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio Skaraborg.
Efter succébetygen

Alla vill göra som i Nossebro

1:38 min

Lärare från hela landet vallfärdar nu till Nossebro skola för att höra om betygsundret som skett där. Betygen på skolan har nämligen gått från bottenskiktet till toppnivå på bara tre år.

När nyheten om framgångarna på Nossebro skola blev känd, ville alla veta hur skolan gjort. Intresset blev så stort att kommunen till slut kände sig tvingad att anordna konferenser i ämnet. 

Igår hölls en första konferensen. Drygt 150 personer samlades i aulan på Nossebro skola för att lyssna till och lära av lärarna som vänt elevernas skolresultat. 

På scenen stod bland annat läraren Stefan Carlsson: 

– Vad som hänt är att vi har försökt få alla att sträva åt samma håll. Alla ska känna sig delaktiga och inkluderade. Vi plockar in resurser och elever i klassrummen istället för ut. 

”Ingenting är omöjligt”
Folk hade strömmat till från hela landet - men även från Sandefjord i Norge. Mellanstadielärarna Agneta Andersson och Margot Wikström hade rest från Forshaga och fick snabbt en och samma känsla:

– Ingenting är omöjligt så länge vi har tilltro till elevernas förmåga och tar hjälp av varandra, sa Agneta Andersson. 

– Det är jättespännande. Vi jobbar också med de här frågorna men har väl inte hittat hur vi ska bära oss åt riktigt ännu, sa Margot Wikström. 

För Peter Friström som är utbildningssamordnare från Södertälje var förläsningarna ett bevis på att de är på väg i rätt riktning:

 – Det är intressant att vi har tänkt på samma sätt i en hel del. Det här bekräftar vilken väg vi till gå.   

Stolta elever
Emilia Åslund, Anna Mellqvist och Julia Andreasson går i nian och har känt av en förändring på lektionerna: 

– De är mer raka nu och säger ”det här är viktigt och ska klaras av”. Det är jättelätt att jobba utifrån det. Vi vet vad vi ska klara av och då försöker vi göra det om vi vill nå höga mål, säger Emilia Åslund. 

– De satsar verkligen på oss och vill att vi ska lyckas. De tar in fler lärare på varje lektion och erbjuder läxhjälp efter skolan, säger Julia Andreasson. 

Man kunde skönja en viss stolthet bland eleverna när de blickade ut över publikhavet: 

– Det känns häftigt att de flugit till Nossebro för att komma på en konferens, säger Anna Mellqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista