1 av 2
Högskolan i Skövde. Foto: SR Skaraborg.
2 av 2
Sebastian Rundqvist. Foto: Jan Soja SR Skaraborg
UTBILDNING

Många avhopp från högskolan

"Utbildningen kanske inte känns rätt"
1:18 min

En tredjedel av studenterna på Högskolan i Skövde hoppar av sina studier. På sjuksköterskeprogrammet är avhoppen ännu fler. Där avbryter hela 40 procent sin utbildning.

Av dem som började studera hösten 2008 var det bara två tredjedelar som påbörjade det sista läsåret nu i höstas. 

På sjuksköterskeprogrammet och dataspelsutveckling-programmering hoppar 40 procent av studenterna av, skriver Skaraborgs Allehanda. 

Vill försöka behålla studenterna
Anita Mattsson, vicerektor för grundutbildningarna tycker att avhoppen är för många och att Högskolan i Skövde kan bli bättre på att få studenterna att stanna kvar. 

En vanlig orsak till avhoppen är att utbildningarna inte motsvarat studenternas förväntningar.

Peter Nylund läser dataspelsprogrammering och han är inte förvånad över alla avhopp på just hans utbildning. Han känner några som valt att hoppa av.

– De var väl inte förberedda riktigt, de trodde att det skulle vara enklare än det är här. Jag tycker att utbildningen är ganska svår.

Avhoppen har flera orsaker
Lisa Landestedt läser till lärare och har kommit 1,5 år in på utbildningen. Hon tror att det kan finnas flera anledningar till att man avbryter en påbörjad utbildning.

– Man kanske har börjat på en utbildning som man känner inte är rätt, eller andra saker som händer i livet.

Sebastian Rundqvist tror att alla avhopp kan påverka hela högskolan negativt.

– Det är inte bra för skolans rykte, men för mig gör det inte så mycket för det blir ju fler lärare för mig.

Tar paus för jobb och resor
Han har tillbringat ett halvår med studier i affärsekonomi i Skövde och medger att även han haft tankar på att hoppa av skolan.

– Ja faktiskt, om jag ska vara helt ärlig. Jag har tänkt att åka till Norge och jobba till hösten. Jag har inte tagit någon paus från studierna sedan jag började skolan, så jag kände att det var dags.

Sebastian Rundqvist tror inte att han är ensam om sina funderingar på att göra någonting annat än ägna sin tid åt heltidsstudier.

– I min ålder, ja absolut! Det är många som vill resa och uppleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".