En av världens bästa galopphästar, Gloria De Campeao, är på besök i Lidköping. Foto: Kamran Jebreili / Scanpix.
Lidköping

Ston i kö till kändishingst

1:28 min

En av världens mest vinstrika fullblodshästar, hingsten Gloria De Campeao finns nu på Alebäcks Stuteri utanför Lidköping. Hans jobb: att betäcka ston från flera länder.

Gloria De Campeao har sprungit in drygt 67 miljoner kronor i prispengar i galoppvärlden, men sedan i somras har den 7-årige fullblodshingsten pensionerats från tävlingar och används nu till att avla fram nya galopphästar.

Just nu är han på Sverigebesök hos Peter Björnsson på Alebäcks Stuteri. 

– Det var nog ganska otippat. Vi fick en förfrågan i höstas. Normalt sett jobbar vi ju men travhästar, men vi tackade ja på stående fot, säger Peter Björnsson.

40 föl väntas 
Ägaren, en svensk affärsman, kommer låta hästen stå i Alebäck fram till sommaren, för att främja den svenska galoppuppfödningen. Därefter ska den vidare till Brasilien där galoppsporten är betydligt mer lukrativ än i Sverige. Peter Björnsson får 28 000 kronor för varje föl som registreras som Gloria De Campeaos avkomma, i Brasilien är motsvarande summa nästan tio gånger högre. 

– Ja, det är en väldig stor skillnad. 

Peter Alebäck har valt ut 50 ston bland 200. Under våren kommer de att komma till stuteriet för ett kärleksbesök. Förväntningarna är högt ställda: 

– Jag räknar kallt med att vi kommer att få ungefär 40 föl, säger Peter Alebäck.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista