För många grisbönder är läget mycket kärvt just nu. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Skaraborg

Mycket kärvt för grisbönderna

"Deras oro är befogad"
1:25 min

På måndag sänks slaktpriset för svenskt griskött - igen. Detta är en följd av att det finns för mycket griskött i Europa just nu. För grisbönderna är läget nu mycket krävt. Och deras oro är befogad, säger en expert.

Efter dioxinskandalen i Tyskland har Kina och Ryssland stoppat importen av tyskt griskött. Därmed finns det ett överskott av griskött på den europeiska marknaden - och svenska grisbönder har fått upplevt flera prissänkningar från slakterierna de senaste veckorna.

På måndag är det dags igen. Lisa och Lars Hansson i Anestorp utanför Grästorp är oroade: 

– Som producent känns det här väldigt tråkigt. Man vet liksom inte vad man ska göra för att få det att gå runt längre, säger Lisa Hansson.

Inget dioxinkött i Sverige
Köttet från de drabbade gårdarna i Tyskland kommer inte ut på marknaden. Och enligt Livsmedelsverket har Sverige ökat kontrollen så att inget dioxinsmittat kött kommer in i Sverige. Men faktum är att det finns ett överskott av griskött i Europa nu - och Lars Hansson säger att de svenska grisbönderna får betala ett högt pris för dioxinskandalen i Tyskland. 

– Ska den här utvecklingen fortsätta så tror jag inte att det finns någon grisproduktion i Sverige om tjugo år. Då är den helt borta, säger han. 

Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött & Charkföretagen, säger att deras oro är befogad. 

– Det tror jag definitivt att det är. I och med den fria inre marknaden inom EU så är vi idag så beroende av det som händer med priserna i våra grannländer. Den svenska marknaden följer i princip det pris som gäller i flertalet av de närmaste EU-länderna.

Skandaler blåser över snabbt 
Däremot tror han att de prisdumpningar som orsakats av dioxinskandalen är ett snabbt övergående problem: 

– Vi vet av erfarenhet att det brukar blåsa över, för många förvånansvärt snabbt. Och marknaden återgår då till det som gällde innan skandalen, under förutsättning att det inte eskalerar på något vis – att det avslöjas någonting nytt som gör att hela historien blossar upp igen. Men det brukar gå ganska snabbt över. 

Och då brukar priserna också återställas? 

– Det är många saker som påverkar priserna på marknaden, men hela situationen brukar normaliseras ganska snabbt, ja.

FAKTA: Så stor är importen

Under förra årets första kvartal importerades över 91 000 ton griskött.

41 procent kom från Danmark och 34 procent från Tyskland.

Totalt sett är ungefär 35 procent av det kött som säljs i Sverige importerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".