1 av 2
Tjuvarna ryckte loss kassaskåpet från väggen inne på Coloseum. Foto: Sten Lillieström / Sveriges Radio Skaraborg.
2 av 2
I nästan alla fall har tjuvarna tagit sig in genom ett fönster. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.
Skaraborg

Ny inbrottsvåg i helgen

1:24 min

Problemet med inbrott har tagit fart igen. Under lördagen tog polisen emot sju anmälningar om inbrott i bostäder och på träningsanläggningar. Anders Jonsson på kampsportsföreningen Coloseum tror att inte att det är en slump att inbrotten tagit fart i slutet av januari.

Natten mot söndag upptäckte några medlemmar som tränat på Coloseum Fightclub i Skultorp utanför Skövde det pågeånde inbrottet. De hörde en smäll, förmodligen ljudet av fönsterrutan som krossades när tjuvarna skulle ta sig in.

– De gick in genom rutan och ryckte loss kassaskåpet som satt fastbultat i väggen. Hur de gjort har jag ingen aning om, för det satt med rejäla skruvar, säger Anders Jonsson, en av huvudtränarna på Coloseum.  

"Klarar det bäst själva"
En annan klubbmedlem som var ute och gick med hunden höll på att bli påkörd när en bil lämnade Coloseum i hög fart. 

Polisen kontaktades och gav först beskedet att de inte tänkte komma. Nu har de varit på platsen. 

– De sa till oss att det här kanske är något som vi klarar bäst själva. Visst, de har m a s s o r av bättre grejer att göra än att komma på sådana här skitgrejer, men för oss är det viktigt, säger Anders Jonsson.

 "Ingen slump"
Ett gym i Götene har också haft inbrott under helgen. Där stals dagskassan. Anders Jonsson tror inte att det är någon tillfällighet att inbrotten skett nu:

– Det är terminsstarter för de flesta i januari och februari. De tänkte nog att vi skulle ha en massa kontanter liggande här, men det har vi inte. Så det blev mycket arbete för lite grejer.

Rutor krossade
Bostadsinbrotten har också varit fler än på länge.

Vid 19.30 på lördagen kom en fastighetsägare i Floby hem och upptäckte att ett fönster var uppbrutet. 

– På rak arm kunde de inte säga vad som stulits, men de kommer att återkomma, säger inre befäl vid Skövdepolisen, Fredrik Sjöstedt. 

En stund senare kom nästa anmälan. Denna gång från Tidaholm: 

– Även här har tjuvarna tagit sig in genom ett fönster. Där stals bland annat kontanter, säger Sjöstedt.

I västra Skaraborg fick polisen också jobba med inbrottsanmälningar: 

– Det har varit två inbrott i Kvänum och ett i Vedum. Elektronik, smycken och kontanter har försvunnit, säger Tomas Vänerfors, inre befäl vid Lidköpingspolisen. 

– I alla de här fallen har tjuvarna har tagit sig genom fönster och en altandörr, säger Vänerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista