1 av 3
Stefan Lund IK Vista, utanför Huskvarna, Mats Lindahl, Hakarpspojkarna Huskvarna, och Nicholas Fokine, Gränna, ska alla åka de 42 kilometrarna i Stråkenloppet i dag.
2 av 3
Start och målfållan på Ryfors där Stråkenloppet körs i dag. Foto: Pernilla Arvidsson/SR
3 av 3
Lars Grehn är Stråkenloppets tävlingsledare. Foto: Pernilla Arvidsson/SR
MULLSJÖ

Skövdebon Moberg vann Stråkenloppet

1:48 min

Sveriges största längdskidtävling, näst efter Vasaloppsveckan, åktes i Mullsjö i dag. Storfavorit var Skövdebon Dan Moberg som tidigare vunnit loppet fyra gånger. Och jo, han höll för favorittrycket...

Loppet går på Ryfors utanför Mullsjö. Tävlingsledaren Lars Grehn var mer än nöjd med antalet anmälda:
– Vi börjar fundera på om det blir för stort. Vi närmar oss det absoluta maxtalet, mer klarar vi inte, sa han. 

Det gällde att hamna i rätt led, många som åkte ville få en bra placering. Stråkenloppet, på 21 eller 42 km, är ju ett kvalificeringslopp för Vasaloppet och många som tävlade idag gjorde det av just den anledningen. Som Stefan Lund från Huskvarna.
– Förra året åkte jag ett varv, i år blir det två. Kommer jag i mål innan det blir mörkt får vi bli glada, sa han och skrattade. 

Nytt rekord?
Både åkare och tävlingsledning trodde att det skulle bli en lättåkt tävling: 
– Det är fantastiskt fint före. Jag tror de bästa kommer gå på under två timmar och vi har några av Sveriges bästa långlöpare här i dag, sa tävlingsledaren Lars Grehn.

Vem vinner?, undrade reportern före start.

– Jag tror faktiskt att Dan Moberg vinner i år igen. Han har vunnit fyra gånger, är otroligt stark och är det i år också.

Och visst blev det så. För femte gången var Skövdebon Dan Moberg snabbast. Tiden blev 1.59:00. Han var 17 sekunder snabbare än tvåan Marcus Johansson från Ulricehamn.

Moberg förbättrade sin tid med fem minuter jämfört med förra året, då han åkte på 2.04, men var inte snabbare än 2009 då tiden blev 1.55.56.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista