Naturskyddsföreningens Ulla Kjellander ifrågasätter bergtäkten. Foto: Christopher Johansson/Sveriges Radio Skaraborg.
Brytning

Ilska över bergtäkt i Hjo

1:36 min

Det hörs höga protester från Hjo om planerna på en bergtäkt på kyrkans mark. Grannarna är rädda för att det lugna skogsområdet blir en högljudd arbetsplats.

Markus Jakobssons är en av grannarna som protesterar. Han bor med sin familj bara några hundra meter från området där bergtäkten planeras. Marken, som ligger sex kilometar från Hjo, ägs av Skara stift.

Man kommer inte kunna gå ut
– Det är en lugn och fin miljö så det är tråkigt. De kan ju hålla på att krossa fram till niotiden på kvällarna och då tror jag inte att man kan gå ut, säger Markus Jakobsson.

Miljönämnden Östra Skaraborg har gett klartecken till brytningen och länsstyrelsen föreslår att miljöprövningsdelegationen ger tillstånd till bergtäkten.

Vid motståndaren Markus Jakobssons sida finns också Ulla Kjellander, som är ordförande i Hjos naturskyddsförening.

Tyst område
Hon har tillsammans med sina 300 medlemmar starkt motsatt sig en bergtäkt. Platsen är ett opåverkat område som är förskonat från buller och andra höga industriella ljud, säger hon.

– Det blir ju ett hål i marken, men det är inte det värsta. Man gör naturen otillgänglig. Ingen bryr sig om naturen i vanlig ordning.

– Vad jag tycker är konstigt är att Svenska kyrkan inte värnar skapelsen som man pratar om, säger Ulla Kjellander.

"Det finns bra erfarenheter"
Svenska kyrkan, som äger marken, förstår att det är kontroversiellt med en bergtäkt på kyrkans mark.

Men Carl Dicander, som är ansvarig för stiftets egendomar, uppger att det finns erfarenheter från många andra ställen med bergtäkter som sköts på ett bra sätt.

Stiftet har inte sagt ja ännu, utan avvaktar miljökonsekvensbeskrivningen och beslutet. De har än så länge bara gett tillstånd till att undersöka om det är möjligt att ha bergtäkten där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista