Kjell Karlsson, Agne Fröjd, Agneta Salmonsson och Rusa Erngren tycker att gruppen behövs. Foto: Linnéa Frimodig/Sveriges Radio Skaraborg.
Mariestad

Ny grupp vill ge plats åt alla

"Är man frisk själv så finns inte problemet"
1:42 min

I Mariestad har det bildats ett nytt forum för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. Det förra lade politikerna ner, men Kjell Karlsson, som sitter i rullstol, har fortfarande svårt att ta sig fram i staden.

Det är trångt och bökigt att komma in med elrullstolen på seniorkaféet i Mariestad. Rampen som finns där är felbyggd, konstaterar Kjell Karlsson.

Det är sådana här saker som den nybildade gruppen vill arbeta med. De vill vara en länk mellan handikappföreningar och beslutsfattare i kommunen, berättar ordföranden Agne Fröjd.

– Tjänstemännen är duktiga på tillgänglighetsaspekten. Men vissa saker ser de inte, eller är inte lika medvetna om som vi funktionshindrade, säger han.

Kan påpeka fel
Gruppen kan med hjälp av sina erfarenheter se till att det inte blir fel när man planerar tillgänglighet.

– Det är viktigt att vi får ritningar och det som är på gång i ett tidigt stadium så vi kan påpeka om något är fel. Då blir kostnaderna lägre än om man måste gå in i efterhand och rätta till brister.

Responsen från kommunpolitikerna när det gäller tillgänglighetsfrågor har tidigare varit dålig, och politikerna lade ned det gamla tillgänglighetsrådet.

– Det fanns flera orsaker. Till exempel var man lite oense mellan grupperna, säger Jens Söder Höij, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Hoppas på bättre respons
Agneta Salomonsson, sekreterare i det nya forumet, hoppas nu på bättre respons från politiker.

– Alla människor är kommuninvånare och skattebetalare. Även om man är funktionsnedsatt ska kommunen ha ansvar för hur samhället ser ut där vi bor.

Varför så svalt intresse från politiker?
– Så länge man är frisk själv och inte drabbad av någonting så finns det inte. Det är jättemycket okunskap, säger Agneta Salomonsson.

Jens Söder Höij tror att det nya samarbetet kommer att fungera.

– Det är viktigt att vi har kontaktytor mot alla sådana här organisationer, och höra vad de vill.

Hur kommer forumet att märkas i Mariestad?
– Min förhoppning är att det här ska leda till något gott. Jag är positiv till att vi har kommit så här långt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".