Lidköping

Kommunen kritiseras för felaktigt bygglov

1:28 min

Länsstyrelsen riktar allvarlig kritik mot Lidköpings kommun, som har beviljat bygglov i ett område där det enligt detaljplanen enbart ska vara industrier.

Det handlar om kvarteret Städet i Rörstrandsområdet i Lidköping, som enligt kommunens detaljplan ska vara ett industriområde. Trots det har man nu gett bygglov bland annat till affärs-och restaurangverksamhet och skola.

Strider mot lagen
Länsstyrelsen menar att detta strider mot plan-och bygglagen, och riktar nu allvarlig kritik mot kommunen.

– Vi tycker det är mycket allvarligt att man inte har ändrat planen först, utan lämnat bygglov som inte har stöd i detaljplanen, säger Jens Rasmussen, biträdande länsarkitekt.

Enligt länsstyrelsen borde kommunen ha ändrat sin detaljplan, vilket man hittills inte har gjort, något som Jens Rasmussen tycker är mycket allvarligt.

– Det handlar ju om trovärdighet, att följa lagsystemet helt enkelt. Nu uppmanar vi dem väldigt starkt att ändra på detaljplanen.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista