Janne Ekström, chef vid arbetsmarknadsenheten i Skövde kommun, startar nu en utredning för att se om de tre anställda har brutit mot tystnadsplikten. Foto: Calle Sundblad / SR Skaraborg
Skövde

Tre kommunanställda avstängda

4:13 min

Tre anställda på arbetsmarknadsenheten i Skövde kommun har stängts av från arbetet med omedelbar verkan. De tre misstänkts ha brustit i hanteringen av tystnadsplikten.

Kommunen förbereder också en Lex Sarah-anmälan om brott mot tystnadsplikten.

– Vi har fått indikationer på att tystnadsplikten inte har fungerat till fullo, då är vi som arbetsgivare skyldiga att agera direkt, säger Janne Ekström, arbetsmarknadschef i Skövde kommun.

Handledare på enheten
De avstängda är handledare på arbetsmarknadsenheten och arbetar med människor med psykiska funktionsnedsättingar.

Anmälan om bristerna kom från socialpsykiatrin.

– Vi arbetar med människor med psyiska funktionsnedsättningar. Det är människor som redan har det svårt och då är det viktigt att tystnadsplikten fungerar.

De berörda personerna är informerade om händelsen.

– En del är ledsna och en del förstår, det är en blandad reaktion.

Utredning ska göras
En utredning ska nu göras för att få en rättvisande bild av de påstådda missförhållandena och både personal och deltagande i verksamheten får möjlighet att ge sin syn på vad som skett.

– Det är kommunen själva som utreder händelseförloppet. Nämnden ska nu besluta vem det blir som håller i utredningen.

Det har inte varit aktuellt att göra någon polisanmälan. Om utredningen visar på att personal har brustit är det arbetsgivare som sedan vidtar arbetsrättsliga eller andra åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista