Från tidig eftermiddag till sena kvällar tränar ungdomar i kommunens enda ishall. Följden av trängseln blir att många byter till andra idrotter, säger Peter Knutsson i Skövde IK. Foto: Erik Holmlund/SR Skaraborg
Skövde

Sena istider tröttar ut ungdomarna

1:43 min

Det är hårt tryck på istiderna i Billingehov i Skövde. Hockeyn och konståkningen ska samsas på kommunens enda isyta. Följden blir träningar till sent in på vardagskvällarna, och många unga tröttnar och lämnar sporterna.

Hockeyträningar som håller på fram till 22.30 på vardagskvällen är något som ungdomarna i Skövde IK får leva med - så länge de stannar i klubben.

– Det har blivit sena tider, säger Mattias Weerasooriya som har spelat hockey i Skövde IK i sju år.

– Då har man kommit hem trött, och så är det skola i morgon.

Han menar att problemet egentligen är lätt att lösa.

– Vi behöver en träningsyta till, och det behöver inte vara något dyrt eller avancerat.

Byter klubb och byter sport
Totalt är det drygt 300 ungdomar som ska samsas om samma isyta på Billingehov. Trängseln på isen leder till att del väljer bort hockey och Skövde IK. En del byter helt enkelt till en annan klubb.

– Och det är ju inte bra att kommunens ungdomar åker till andra orter för att de har bättre istider, säger Peter Knutsson som är ungdomsansvarig i Skövde IK.

– Och sedan väljer en del ungomar andra idrotter, det vet jag.

En rundringning till andra kommuner i Skaraborg tyder på att problemet med sena träningstider verkar vara störst i Skövde. Mariestad har två ishallar. Falköping och har en men inte lika omfattande verksamhet som Skövde. Lidköping har mycket isyta, men stort tryck på just hockeyrinken.

Inga byggplaner
På fritidsförvaltningen i Skövde känner man till att det finns ett behov av mer isyta. Men i nuläget finns inga planer på att bygga något nytt, enligt  fritidschef Stefan Herre.

– Det här pratar politikerna om med jämna mellanrum. Men det handlar om prioriteringar.
Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista