Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Lidköping

Politiker gör pudel efter kritik

1:06 min

Lidköpings politiker tar nu till sig av den mycket allvarliga kritiken från länsstyrelsen. Nu ska detaljplanen ändras för Röstrandsområdet, så att planen stämmer med verkligheten.

Miljö- och byggnämnden har gett bygglov till bland annat restaurang- och affärsverksamhet i Rörstrandsområdet i Lidköping, trots att det står i kommunens detaljplan att där ska vara industrier. Nu kommer man ändra på detaljplanen.

– Det är ju beklagligt. Vi har gjort ett fel, det är uppenbart. Nu får vi jobba på så att vi får en detaljplan för området, säger Poul Rask (S), ordförande i nämnden.

Bytte verksamhet men inte plan
I kommunens detaljplan framgår att kvarteret Städet i Rörstrandsområdet ska vara ett industriområde, men verksamheten där har förändrats på kort tid och därför har kommunen gett bygglov till annan verksamhet än det som stod i planen.

Men det här är emot reglerna, kommunen skulle först ha ändrat detaljplanen innan man lämnade de nya byggloven - något man på kommunen inte trodde behövdes.

Tar till sig kritiken
Socialdemokraten Jonas Sundström är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi har ju tagit ett inriktningsbeslut under 2006 och med den kontakt vi haft med länsstyrelsen hade vi räknat med att det skulle ha räckt, men det är tydligen så att länsstyrelsen har gjort en annan bedömning och då får vi ta till oss den kritiken.

Nu har kommunen tagit till sig Länsstyrelsens mycket allvarliga kritik och kommer att göra en ny detaljplan.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista