Kicki Jaballa är orolig för sina släktingar och vänner i Tunisien. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
Tunisien

Hon oroar sig för sina landsmän

1:49 min

Efter år av korruption och förtryck har tunisier dragit igång en våldsam revolution. Kicki Jaballah i Vara pratar dagligen med sina föräldrar och syskon som bor kvar i Tunisien.

– Man kunde inte säga någonting om regeringen, eller om religion eller politik, säger Kicki Jaballah som kommer från Tunisien, men bor i Vara.

Har kontakt dagligen
Kicki Jaballah följer nyheterna från sitt hemland hela tiden. Hon tittar ofta på videoklipp på nätet från de olika sammandrabbningarna. Det går inte en dag utan att hon pratar, sms:ar eller mejlar sina föräldrar, syskon och vänner i Tunisien.

– De är väldigt oroliga, speciellt på kvällarna. På nätterna hör de hur någon skjuter, men de vet inte vem det är som skjuter – om det är armén eller andra människor som är ute på gatorna. Det har alltid varit tryggt i Tunisien, man kan sova när man vill men nu är det kaos där.

Både glädje och sorg
För Kickis del är det nu blandade känslor. Hon rädd att något ska hända hennes nära och kära. Samtidigt gläds hon åt att hennes landsmän har vågat ta saken i egna händer och kämpar för demokratin.

– Nu, efter 23 år av förtryck, orättvisa och korruption är det slut på diktaturen. Och på nästan alla de som utnyttjade sina positioner för sina egna syften. Och äntligen kan och vågar det tunisiska folket uttrycka sig.

Kan det gå snett det här som håller på att hända nu?
– Jag är jätteorolig för det. För även om det finns de här goda krafterna, så finns det dem som har andra syften och tjänar på att det är oroligt i landet och att folket är rädda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista