Nu planeras för en ny ishall i Skövde. Foto: Erik Holmlund/SR Skaraborg
Skövde

Ny ishall föreslås i Skövde

1:37 min

Igår beslutade fritidsnämnden att föreslå en modell för en ny ishall i Skövde. Tanken är att hockeyklubben Skövde IK tillsammans med sponsorer ska stå för själva bygget, och att kommunen bistår med tre miljoner kronor per år i driftskostnad.

Kaj-Eve Enroth, fritidsnämndens ordförande, poängterar vikten av bra fritidsanläggningar.

– Om man tänker sig att Skövde nu ska utvecklas mot 2025 med 10 000 nya invånare, så gäller det inte bara att bygga bostäder och ha arbete i kommunen. Den tredje viktigaste saken för att folk ska flytta hit är faktiskt fritidssektorn, säger Kaj-Eve Enroth.

Mer isyta behövs
I nuläget har konståkningsklubben Skövde KK och hockeyklubben Skövde IK svårt att pussla ihop sin verksamhet i Billingehov. Behovet av mer isyta har funnits länge.

Skövde IK säger sig ha finansiärer klara och är redo att börja bygga. Den nya hallen skulle i så fall ligga bredvid den befintliga. Det skulle även tillkomma fler omklädningsrum som fotbollsföreningar också skulle kunna utnyttja.

Tre miljoner per år
Totalt räknar man med att bygget ska kosta omkring 30 miljoner kronor. Det som behövs är ett driftstöd om tre miljoner kronor per år från Skövde kommun. Om det blir något sådant stöd efter 2012 återstår att se.

Skövde IK:s sportchef Hans Ljunggren hoppas nu att kommunstyrelsen och fullmäktige går på fritidsnämndens förslag.

– Vi har så stort behov av att kunna aktivera våra egna medlemmar, men vi ser ju också hur trångt det är för allmänheten. Och tillsammans med konståkningen är det jättetufft för oss att hitta lämpliga träningstider och få in alla tider som alla vill. Det här skulle öppna upp möjligheterna för samtliga inblandade att få ta del av bättre träningsmöjligheter som man har i många andra idrotter, säger Hans Ljunggren.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista