1 av 2
"Yrkesexamen kommer att höja statusen", tror Peter Persson på Ferrocon. Foto: Simon Paulin / SCANPIX.
2 av 2
Peter Persson. Foto: Torsten Gabrielsson / Sveriges Radio Skaraborg.
Skövde

Arbetsgivare gillar nya yrkesexamen

1:27 min

Nu är sista veckan för niondeklassarna att välja gymnasieutbildning. Nytt för i år är att många yrkesutbildningar ger en yrkesexamen. Förändringen får tummen upp av arbetsgivare.

Niorna är inne på upploppet: i slutet av den här veckan måste de ha valt gymnasieutbildning.

I och med den nya gymnasieförordningen, GY2011, har det skett vissa förändringar inom gymnasieskolan - bland annat ger nu de flesta yrkesutbildningarna en yrkesexamen. Förändringen kommer att ge yrkesutbildningarna högre status, tror Peter Persson, vd på verkstadsföretaget Ferrocon i Skövde: 

– Företeelsen som sådan tror jag är positiv för den yrkesrelaterade utbildningen, man lyfter den litegranna.

Följer sina hjärtan 
Peter Persson har mycket kontakt med gymnasieskolorna i och med att hans företag tar emot praktikanter och har lärlingsplatser. Han menar att yrkesutbildningarnas status tidigare varit lägre än de teoretiska, men att det nu är på väg att vända och att yrkesexamen är ett steg i rätt riktning: 

– Vinnare i det här lotteriet är ju de som går på yrkesinriktade utbildningar. När de slutar skolan så har de ett yrke som blir mer och mer attraktivt i hela samhället. 

Elvira Eriksson och Emelie Ek som går i nian på Helenaskolan i Skövde tycker inte att utbildningarnas status spelar någon roll när man väljer inför gymnasiet: 

– Man väljer det man vill vara, säger Elvira Eriksson. 

Det är hjärtat som man följer? 

– Ja, det tycker jag i alla fall.

– Det är ju inte direkt som att det är jättestatus att gå en viss linje. Man väljer det man vill, säger Emelie Ek.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista