Uranbrytning

Kommunerna stöttar markägarna

"Vi är helt överens om det här"
1:31 min

Motståndet växer bland markägare och kommuner som berörs av bolags ansökningar om provborrning efter uran. I går samlade man styrkorna för att organisera sej och jobba på bred front.

Leif Walterum är politisk samordnare för kommunerna.

– Vi är ju helt överens om det här. Vi kommer inte att släppa fram någon form av brytning av uran i Västgötabergen eftersom konsekvenserna skulle bli så förödande för Skaraborg. Och kommunerna har tydligt uttalat att de kommer att använda det kommunala vetot.

Så det är markägarna som måste vara på tårna och se till att överklaga?

– Ja, det är markägarna som är sakägarna som måste lämna invändningar. Vi från kommunernas sida ställer upp med stöttning och hjälp i form av mallar för invändningar och överklaganden.

Hur långt kan ni gå? Det låter som att ni har färdiga formulär där markägarna bara kan kryssa i och skriva under – är det är juridiskt gångbart?

– Det är ingen tvekan i det här. Det här är allmänna intressen och därför ska vi som kommun också stå upp och slå vakt om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".