Hovrätten friade för dödsmisshandel

En man från Lidköping, som tidigare har dömts för att ha misshandlat en 81-årig man till döds, friades i dag helt efter att ha överklagat domen. Hovrätten anser inte att det är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen har misshandlat 81-åringen.

Det har varit många turer bort och fram kring dödsmisshandeln av en 81-åring i Lidköping för tre och ett halvt år sedan.
Mannen, som nu har friats av hovrätten, greps kort efter misshandeln i närheten av 81-åringens bostad. Han satt häktad som misstänkt men släpptes efter en dryg månad i brist på bevis och fallet lades ner.

Men det fann sig 81-åringens anhöriga inte i. De överklagade nedläggningsbeslutet och överåklagaren beslutade att förundersökningen skulle återupptas. Det blev rättegång och den misstänkte dömdes till fem års fängelse för vållande till anans död. Han har hela tiden hävdat att han var så berusad vid tillfället att han inte minns något av vad som hände i 81-åringens lägenhet. Han har heller inte kunnat förklara hur det kom sig att han hade 81-åringens blod på sina byxor.

När nu hovrätten har tagit ställning till överklagan friar de alltså mannen. Det kan inte uteslutas att andra personer också har befunnit sig i 81-åringens lägenhet. Någon annan skulle alltså kunnat utföra dödsmisshandeln och det tvivlet räcker för att hovrätten ska fria mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista