Töreboda

Pappa åtalas för misshandel av nyfödd

En man från Töreboda misstänks ha misshandlat sitt nyfödda barn så allvarligt att barnet fått bestående skador. Barnet var bara en vecka gammalt när misshandeln började.

Barnet föddes i oktober förra året, och enligt åtalet började pappan, som är i 20-årsåldern, misshandla sin son när han bara var en vecka gammal.

Misshandeln ska ha pågått i över en månads tid, då pappan flera gånger har slagit och skakat spädbarnet så kraftigt att han brutit revbenen på sju ställen, och fått vad man misstänker är bestående hjärnskador.

Åklagaren skriver att brottet är grovt eftersom mannen på ett rått och hänsynslöst sätt har misshandlat ett skyddslöst barn så illa att det vid minst ett, kanske flera, tillfällen varit rent livshotande.

Kan ge 10 års fängelse
Därför är brottsrubriceringen synnerligen grov misshandel, en ganska ovanlig och relativt ny brottsrubricering, som ger som mest 10 års fängelse och som minst 4 år.

Mannen häktades i mitten av december. Han förnekar brott.

– Han förnekar att han medvetet har skadat sonen. Han har inte kunnat förstå att detta har kunnat skadat honom, säger pappans advokat Tomas Algons.

Pappan har uppgivit att sonen skrek och kräktes och inte ville äta, och att han då hissat upp honom, i tron att det skulle göra att det lättade i magen.

Mamman också anhållen
Till att börja med var även mamman misstänkt för misshandeln av barnet. Hon anhölls samtidigt som pappan, men släpptes sedan.

Barnet är omtaget av sociala myndigheter och bor i ett familjehem tills vidare.

– När barnets hälsa tillåter kommer det att placeras i ett utredningshem tillsammans med modern, för att utreda om hon kan ta hand om barnet. Samma sak med pappan, om han blir frikänd, säger Tomas Algons.

Mannen är också misstänkt för att ha misshandlat och slagit sin sambo upprepade gånger, bland annat när hon var gravid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista