Anna Sahlström. Foto: Jan Soja SR Skaraborg
UTBILDNING

Vill väcka teknikintresset hos tjejer

1:41 min

Väldigt få tjejer söker sig till tekniska utbildningar på gymnasiet. Lichrongymnasiet i Skövde försökte på onsdagen locka flickor till utbildningar, bland annat genom att låta dem tillverka egna smycken.

Leila Khammari,vd för Lichrongymnasiet, tycker att männen är överrepresenterade inom teknikindustrin och menar att flera kvinnor skulle tillföra mycket.

– Tjejer tillför väldigt mycket på arbetsplatserna, inte minst i arbetslagen där de skapar en mer balanserad stämning. Men man kan i arbetsgrupperna också bli bättre på problemlösning, för att man helt enkelt har olika synvinkel på de problem som man ska lösa.

Dystra siffror i statistiken
Bara var tionde elev på de tekniska gymnasieprogrammen i västra Götaland är en tjej, visar statistik från Skolverket.

Och bara 10 av 100 elever på Lichrons tekniska yrkesförberedande utbildningar är flickor.

Leila Khammari misstänker att det låga antalet beror på en stereotyp fördelningen mellan manliga och kvinnliga yrken, uppfattningen att industrijobb är tråkiga och bristen på förebilder som spelar in vid valet till gymnasiet.

Det är något hon beklagar, för i samma takt som tekniken utvecklas blir industrierna fler och större och kvinnor behövs i den frammarschen.

– Vi skulle inte klara oss en minut, kanske inte ens en sekund, utan tekniken som vi har i dag. Och då tycker jag att tjejer också ska vara med!

Ångrar inte sitt val
21-åriga Anna Sahlström jobbar som cnc-operatör på en industri i Skövde. Hon är nöjd med sitt val av utbildning och jobb, säger hon.

– Jag valde ett manligt yrke för att jag tyckte att det var bra betalt. Jag ville ha en vettig grund att stå på efter gymnasiet och jag är jättenöjd med beslutet. Jag hade gjort om det i dag om jag hade fått välja igen.

Matilda Chabar besökte Lichrongymnasiet, men tror inte att det lutar åt någon teknisk utbildning för hennes del i framtiden.

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har andra tankar, så jag tror inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista