Alexandra Ringhede och Magdalena Rubensson. Foto: Erik Holmlund/SR Skaraborg
RIDSPORT

Snål satsning på ridsportanläggning

Ridanläggningen på Kultomten i Skövde är i stort renoveringsbehov. Kommun är villig att satsa åtta miljoner kronor under två års tid för att rusta upp lokalerna. Men det kommer inte att räcka långt, menar Skövde Ryttarförening...

Magdalena Rubensson, ridskolechef på Skövde Ryttarförening, är missnöjd med hur medlemmarna har det.

– Jag tror inte att det finns någon annan idrottsanläggning i Skövde, där man som utövare inte kan duscha och byta om. Det kan vi inte här. Ett av våra stall är utdömt och måste göras någonting åt om vi ska kunna ha hästar där över huvudtaget.

Nya lokaler blev aldrig av
Skövde Ryttarförening är en ideell förening som hyr Kultomten av Skövde kommun. Planerna på att bygga en ny ridanläggning blev aldrig verklighet och de lokaler som finns behöver nu förbättras.

Till detta finns budgeterat 1,1 miljoner kronor i år och ytterligare 6,8 miljoner kronor under 2012. Men listan på vad som fattas på anläggningen är lång och pengarna lär inte räcka, menar föreningens ordförande Kjell-Arne Brink.

Alexandra Ringhede, som är en av alla aktiva ungdomar i Ryttarföreningen, vill gärna se en ordentlig upprustning av hela anläggningen.

– Allt skulle behöva bli bättre, finare skick och bättre klubbhus. Men, det ska ju finnas pengar till det också.

Ifrågasätter prioriteringen
Hon är besviken över att behöva tillbringa sin fritid i slitna lokaler.

– Det känns som om ridsporten kommer i andra hand.

Större delen av föreningens 400 aktiva ungdomar är tjejer. Ridskolelärare Magdalena Rubensson tycker att ridsporten och tjejers fritidssysselsättning inte uppmärksammas tillräckligt av politikerna.

– Vi ligger långt ner på listan. Jag tror inte ens att de som är med och bestämmer om Skövde Ryttarförening har varit här och vet vad det handlar om.

"Det kommer att räcka"
Förvaltningschefen Karl Alexandersson medger att pengarna inte kommer täcka allt. Men han menar att det kommer räcka för att få verksamheten att fungera.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista