Christopher Eldh och Mikael Jonsson. Foto: Torsten Gabrielsson SR Skaraborg
UTBILDNING/ARBETSLIV

Svårt hitta praktikplats på företagen

1:28 min

För elever som går yrkesutbildningar på gymnasiet är praktikperioden en betydelsefull del av utbildningen. Men det är långt i från alla företag som vill eller kan ta emot praktikanter. Och det går åt stora resurser på skolorna för att hjälpa eleverna att hitta praktikplatser.

Harald Lundqvist, samordningsrektor på Kavelbrogymnasiet i Skövde, vet hur svårt det kan vara att få tag på lämpliga praktikplatser till eleverna.

– Vi har speciella praktiksamordnare på programmen som får lägga ner ganska mycket tid på detta. Det kan bli all tid som lärarna har till sitt förfogande och det kan bli på kvällstid också.

Lösning i sista stund
Varje elev som går en yrkesutbildning på gymnasiet ska ha 15 veckor praktik. Hittills har man på Kavelbrogymnasiet alltid lyckats lösa detta, även om det i vissa fall har varit i sista minuten.

Harald Lundqvist önskar att fler företag skulle vilja ta emot praktikanter, men förstår också att många inte har resurser till det.

– Har man då ett litet företag med kanske tre,fyra anställda och ska sätta av en av dem för att hjälpa en ungdom under flera veckor - det är klart, det känns ju!

Betydelsefull praktiktid
Christopher Eldh och Mikael Jonsson tog studenten i somras och jobbar nu som svetsare på AB Furhoffs Rostfria i Skövde. Det är jobb som de förmodligen inte skulle ha fått om de inte praktiserat där under utbildningen, säger de.

– Jag gick ju svetsutbildningen i skolan, men jag lärde mig det mesta under praktiken, säger Mikael Jonsson.

– Jag lärde mig mer på praktiken än jag gjorde i skolan faktiskt, säger Christopher Eldh.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista