1 av 2
"Ett svek mot personalen och hela den norra länsdelen", tycker Maud Kylén. Foto: Jan Soja /Sveriges Radio Skaraborg.
2 av 2
Under årens lopp har personalstyrkan i Mariestad krympt undan för undan. Foto: Jan Soja / Sveriges Radio Skaraborg.
MARIESTAD

Regionanställda upprörs av flytthot

1:24 min

100 jobb i Mariestad är i fara när det nu finns ett förslag att flytta Regionens hus till Skövde. Personalen är upprörd.
– Vi åker ut med sköljvattnet. Det här har de planerat längre, säger en av dem.

I Mariestad finns kansliet för primärvården i Skaraborg, liksom kansliet för hälso- och sjukvården.

Förslaget är att slå ihop regionens verksamheter i Mariestad och Skövde till nya gemensamma lokaler i Skövde.

– Vi har märkt att de under årens lopp har flyttat på mycket, bland annat till Skövde. Det här känns som ett svek mot hela den norra länsdelen och oss som jobbar här, säger Maud Kylén som jobbar som ekonom på hälso- och sjukvårdskansliet.

Skam
En annan kvinna på arbetsplatsen är ännu argare.

– Detta är en stor skam. De här har de planerat länge. Man märker att det ena efter det andra går till Göteborg eller Vänersborg. Redan nu pendlar vi flera gånger i månaden, snart får vi väl göra det varje dag då, säger hon.

Jens Söder Höij, kommunalråd i Mariestad (S) tänker agera, för han är missnöjd med förslaget, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

– Jag ser väldigt allvarligt på förslaget. När regionen bildades så sade man tydligt och klart var Regionens hus skulle finnas. 

Du ser ingen vinning alls med att flytta verksamheten till Skövde? 

– Nej, det blir bara en massa extra utgifter för att bygga nya kontor. Då tycker jag vi ska använda pengarna till något vettigare än att ha tomma lokaler.

Kommunalråd vidtar åtgärder
Jens Söder Höij är inte det enda kommunalrådet som reagerat. Falköpings kommunalråd, centerpartisten Ulf Eriksson, tycker inte heller om förslaget: 

– Vi kommer att träffa regionledningen om den frågan, för det här är en allvarlig fråga och det är naturligtvis viktigt att regional verksamhet också finns i hela regionen. 

– Här avlövar man norra länsdelen. Vi har varit med om en flytt av försäkringskassa och arbetsförmedling, värdefulla arbetstillfällen för Gullspång, Töreboda och Mariestad. Det här blir helt fel, säger socialdemokraten Carina Gullberg, kommunstyrelsens ordförande i Gullspång. 

Inga beslut är fattade ännu. Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson säger till Skaraborgs Allehanda att det bara har förts en allmän diskussion. 

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista