1 av 2
Foto: David Westh/Sveriges Radio Jönköping.
2 av 2
Stina Granberg, planerings- och utvecklingschef på Nässjö kommun. Foto: Dan Segersson/Sveriges Radio Jönköping.
Infrastruktur

Kämpar för bättre spår

1:51 min

Åttionio tåg passerar varje dag på järnvägen mellan Nässjö och Falköping och med det är kapaciteten nådd. Nu kommer krav på att regeringen bygger ut Jönköpingsbanan.

Järnvägen mellan Falköping och Nässjö måste byggas ut! Det menar kommunerna utmed banan som nu i februari bildar ett nätverk för att försöka skynda på en upprustning av banan.

– Idag kan man till exempel inte köra med full hastighet på hela sträckan. Man har också brist på mötesstationer, vilket gör att man får ta ner tågen i hastighet och man får vänta vilket orsakar förseningar och längre restid. Det är ganska akut, den här sträckan är väldigt trafikerad idag och målsättningen är ju även nationellt att vi ska öka persontrafiken och godstrafiken på järnvägen säger Stina Granberg som är planerings- och utvecklingschef i Nässjö kommun.

På järnvägen mellan Falköping och Nässjö passerar det varje dygn 89 tåg. Det är godståg, fjärrtåg och inte minst pendeltåg. Enligt Stina Granberg kan man inte att klämma in fler turer i dagsläget.

Nu vill kommunerna utmed banan öka kapaciteten. Därför bildar man ett nätverk tillsammans med regionförbunden i Jönköpings län och Västra Götaland. Syftet är att påverka regeringen och Trafikverket att prioritera den så kallade Jönköpingsbanan.

Nätverket vill öka kapaciteten och höja hastigheten på banan - det är viktigt om regionen ska kunna utvecklas och växa, menar Stina Granberg. För Nässjö skulle en upprustning få stor betydelse.

– Jag tror till exempel att vi skulle kunna utveckla vår godstrafik och godshantering. Vi skulle kunna utvecklas som logistikplats i regionen på ett bättre sätt och vi skulle också få en större rörlighet och kanske kunna behålla mer människor som hittar arbetsplatser i regionen men kan bo kvar säger Stina Granberg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista