1 av 2
Så ser det ut i Falköpings kommun. Foto: Anna Nyberg/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Annika Krantz tycker att sorteringen fungerar bra. Foto: Petra Dahlberg/P4 Skaraborg, Sveriges Radio.
Skaraborg

Kritik mot kommunernas sophantering

"Borde vara dyrare att lägga det i slaskpåsen”
1:33 min

Falköping är den enda kommunen i Skaraborg som har infört källsortering av matavfall för hushåll. Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, är kritisk till att så få kommuner kommit igång med sortering av matavfall.

Han tycker att det borde bli mindre lönsamt att elda upp soporna.

– Jag tror att regeringen skulle göra kommunerna en väldigt nyttig tjänst i att lägga en avfallsförbränningsavgift. Då blir det mycket dyrare att lägga det i sista slaskpåsen, och därmed stimuleras kretslopp och sortering i vid mening.

– Då skulle det blir ännu mer lönsamt än idag att satsa på biogas, säger Svante Axelsson.

Falköpingsborna rutinerade
Och riksdagens miljömål, att 35 procent av all slängd mat ska återvinnas, skulle ha varit uppnått redan i fjol. I Falköping, som är den enda kommunen i Skaraborg som aktivt jopbbar med sorteringen, är nu de flesta invånarna rutinerade sopsorterare. Annika Krantz är en av dem.
-- Detta har jag hållit på med i många, många år, så jag är van vid det. Och när jag håller på känns det väldigt nyttigt, för is tället för att slänga det på sophögen så kommer det till nytta, säger Annika Krantz.

Barnsjukdomar
Falköping startade sin sortering av matavfallet redan 2003. Efter en del barnsjukdomar och lärdomar fungerar det nu riktigt bra, det säger Stig Säll, som är driftansvarig på Falköpings biogasanläggning.

– Starten föregicks ju av en ganska intensiv informationskampanj och den har vi haft nytta av hela resan, för Falköpingsborna är otroligt duktiga på att sortera ut. Vi får ett jättebra material.

Vill ha mer
Anläggningen tar idag emot matavfall från cirka 3000 villahushåll och storkök i Falköping, men kan ta ungefär tre gånger så mycket. Och Stig Säll har gott hopp om att få mer material i framtiden, för Avfallshantering Östra Skaraborg planerar nu för en utökning av sorteringen i medlemskommunerna.

Riksdagens miljömål säger alltså att 35 procent av det organiska avfallet ska bli biogas eller biogödsel senast 2010 - alltså förra året - men inte ens hälften av landets kommuner har infört sortering av matavfallet från hushållen.

Förbränning
– Det är inget tvingande miljömål så därför har ju många kommuner inte brytt sig om att följa upp detta. Sedan finns det ju många förbränningsanläggningar som delvis konkurrerar om materialet, och det är ju bra att ta det tillvara till förbränningsanläggning för då får man nu ut energin ur det, men miljönyttan blir ju så mycket större när man gör som vi, alltså rötar den organiska biten, säger Stig Säll.

Osäkra kommuner
Miljövännen Annika Krantz tycker också att fler borde införa sorteringen, och hon tror att det handlar om osäkerhet från kommunernas sida.

– De är nog lite osäkra och tror att det inte fungerar praktiskt. Men vi som har hållit på här i Falköpings kommun och är vana vid det, vi vet ju att detta fungerar i verkligheten.

– Jag har ju sorterat i många många år, och slänger inte så mycket i den här vanliga sopbyttan. Därför har jag bett om att få ett mindre kärl till de vanliga soporna. Det finns ju inget att tömma.

Ett steg vidare skulle enligt Annika Krantz kunna vara just mindre sopkärl till de vanliga soporna och längre intervall mellan tömningen. Att ta en avgift baserad på hur mycket man slänger, kan också vara något som har positiv effekt på sophanteringen, tror hon.

– Märker folk att man betalar mindre, då sporrar det och ger motivation. För alla tittar ju på sin ekonomi varje månad, säger Annika Krantz.

Även Lidköping har planer på att börja sortera ut matavfallet, och i Mariestad och Gullspång ska det införas inom en femårsperiod. Också i Skara finns planer på att börja sortera matavfall, men det ligger ett par år framåt i tiden.

I Grästorp kommer sortering av matavfall ingår som ett alternativ i den nya avfallsplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".