Rattfull au-pairflicka åtalas

En 22-årig kvinna från Lidköping åtalas nu för en dödsolycka i USA. Kvinnan var rattfull när hon kraschade sin bil, och en jämnårig svensk kamrat dog omedelbart. Efter tre år åtalas hon nu i Sverige - men av olika skäl har åtalspunkterna mot kvinnan lindrats.
Det är två saker som gör att den svenske åklagaren valt att mildra brottsrubriceringen: dels det faktum att USA inte har samma straffvärde för rattoonykterhet som man har i Sverige. Kvinnan hade 1,22 promille alkohol i blodet ett par timmar efter kracchen, vilket är klart över gränsen för grov rattfylla i Sverige. Men i USA beskrivs gränsen som lite mer luddig, enligt åklagaren, som därför väljer att stryka åtalspunkten om grov rattfylla. Den andra förmildranade omständigheten är att kvinnan redan suttit 2 månader i amerikanskt häkte, innan hon kom hem till Sverige. Detta gör att brottsrubriceringen blir relativt mild, och kvinnan kan räkna med villkorlig dom och böter om hon fälls för brottet. Att brott som begåtts i USA får sitt rättsliga efterspel i Sverige händer inte ofta. Skälet är att både den åtalade och offret var svenskar. Det gjorde att de amerikanska myndigheterna kunde tänka sig att släppa kvinnan mot borgen. Hade offret varit amerikan, hade det inte ens varit tänkbart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".